top of page

Hjälp Harvey att besegra fip

Lina Tveit

Fundraiser

30 Nov 2023

A few words from the Fundraiser

Harvey kom till mig som hemlös kisse för ca två månader sedan, då han i flera månaders tid hade vandrat omkring i ett litet samhälle, i ett eländigt skick. Efterlysning av ägare, gav inget resultat. Ingen ville kännas vid honom. Till slut var det ett äldre par som inte kunde bortse ifrån hans tillstånd och de började mata honom. De kände dock inte att de hade möjlighet att behålla honom, så de bad om hjälp. Då jag hjälper hemlösa katter, så fick han komma till mig.

 

När jag hämtade upp Harvey, så märkte jag omedelbart att han hade ett otäckt hornhinnesår, på sitt vänstra öga. Han hade också mask och öronskabb, samt var okastrerad. Jag bokade omedelbart tid hos veterinär och såg till att han blev undersökt, avmaskad, behandlad mot öronskabb, kastrerad, ID-märkt och vaccinerad. Jag hade precis fått hem Harvey då och han var skygg, så jag hade ännu inte upptäckt att han betedde sig lite underligt. Han låg alltid under ett skåp när jag kom in i rummet, där han var och jag fick plocka fram honom varje gång hans öga skulle behandlas. Det blev många besök dagligen, bara för att ge honom hans ögondroppar. 14 ggr dagligen blev det, då han behövde två olika droppar och de skulle ges med 30 minuters tid emellan. Harvey var så duktig under behandlingsperioden på tre veckor, trots att han i början var rädd.

 

Efter ungefär två veckor, så insåg Harvey att jag inte var farlig och jag upptäckte att han njöt av att bli borstad med en fuktad tandborste över hela kroppen. Han fullkomligt njöt och började komma fram ifrån skåpet när jag kom in, i förhoppning om en gosestund. Jag upptäckte då att hans balans var lite dålig, han hade svårt att ta sig upp även på låga höjder och trillade ofta åt sidan. Han hade också ryckningar till och från i sitt ansikte. Jag blev såklart orolig och bokade in ett nytt besök hos veterinär, för en ny undersökning.

 

Undersökningen visade inte så jättemycket avvikande, vad gäller blodprovet, som jag hade förväntat mig. Hans A/G-kvot var lite väl låg, hade förhöjda vita blodkroppar, samt inflammation i kroppen. Kreatin var lite lågt o Natrium likaså. Även om hans hornhinnesår hade läkt ganska fint, så tyckte jag mig se en liten färgskiftning i ögat, samt genomskinlighet av pupillen. Det blev därmed även ett besök hos en ögonspecialist. Tack och lov så uppvisade inte Harvey någon mer sjukdom i ögat, utan tidigare skador hade läkt och han hade endast ett litet ärr kvar, efter hornhinnesåret. Jag blev glad såklart, då okulär FIP nu var uteslutet.

 

Harveys tassar och ben var gula när han kom till mig, så han fick sig ett bad och blev väldigt fin och fräsch efteråt!. Efter karenstid, behandling för problem han hade vid intag samt bad, så introducerade jag Harvey lite försiktigt för de andra katterna. Det gick fint och trots min oro över att Harvey är mycket mindre än de övriga katterna, så var han modig och inte rädd för någon. Han blev snabbt kompis med den katt som var i hans egen storlek och de busar nu med varandra varje dag. De är helt underbara tillsammans!

 

Även om Harvey har kul med sin kompis varje dag, så har han ingen chans i deras brottningsmatcher. Hans balans och styrka är inte densamma och han kan alltjämt inte ta sig upp på särskilt höga höjder. Han får också sina skakningar i ansiktet emellanåt. Detta utnyttjar såklart hans kompis och Harvey står ibland nedanför o tittar vädjande upp på honom.

 

Efter kontakt med personer som är mer insatta i sjukdomen FIP, så känns det rätt att påbörja behandling av Harvey, för att se om medicinen kan hjälpa honom. Vid neurologisk FIP, så är nämligen inte blodprovsresultat alla gånger kraftigt avvikande, utan kan vara näst intill normala.

 

Vill du hjälpa Harvey att få möjlighet till att bli helt frisk och slippa sina besvär, så vore såväl jag som Harvey oerhört tacksamma! ❤️ Mina egna katters veterinärvård kostar mig så mycket pengar, att jag helt enkelt inte har någon möjlighet att betala även för Harveys FIP-behandling, då den är ganska kostsam.

Facebook Share
Twitter Share
Linkedin Share

€209

raised out of €1,254

1 people have donated to this

Facebook Share
Twitter Share
Linkedin Share
bottom of page